De zorg even overdragen

Waarom overdragen?
Als je voor je naaste wilt blijven zorgen, dan is het belangrijk om af en toe je energie weer op te laden. Wandelen, schilderen, yoga, zwemmen, de stad in, films kijken; iedereen ontspant op zijn of haar eigen manier. Om daar tijd voor te maken, is het belangrijk om de zorg af en toe over te dragen. Je kunt iemand vragen uit je eigen omgeving. Ook zijn er vrijwilligers en professionals die kunnen helpen. Als je het lastig vindt om dat zelf te regelen, dan kan het buurtteam je daar gratis bij helpen.


Wat zijn de mogelijkheden?
Je kunt de zorg overdragen aan:

  • Familie of andere mensen in je omgeving.
  • Vrijwilligers, die daarvoor training en begeleiding hebben gekregen. 
  • Beroepskrachten die aan huis komen, bijvoorbeeld van een thuiszorgorganisatie. Hiervoor heb je een indicatie nodig. Daarvoor ga je naar het buurtteam.
  • Betaalde vervangende mantelzorg, via bedrijven als Mantelaar, Seniorservice of Particulierethuiszorgnederland. Hiervoor heb je geen indicatie nodig, omdat je het zelf betaalt. Vaak kun je de kosten (deels) declareren bij je zorgverzekeraar.
  • Dagbesteding. Degene voor wie je zorgt kan aan activiteiten deelnemen, ook als hij of zij een (ernstige) beperking heeft. Op de website van de gemeente Utrecht vind je meer informatie.
  • Logeeropvang en vakanties: degene voor wie je zorgt kan een paar dagen per week (of ’s nachts) naar een instelling. Ook bieden veel instellingen logeeropvang aan. Voor deze vormen van vervangende zorg heb je een indicatie nodig. Tot slot zijn er diverse organisaties die vakanties aanbieden waar je samen met je verzorgde aan kunt meedoen. Je vindt een overzicht van vakantiemogelijkheden in De Blauwe Gids.
  • In de Respijtwijzer vind je informatie over hoe je de zorg kunt overdragen als je voor een ouder iemand zorgt.

Tips:

  • Bespreek met de mensen die jou vervangen, hoe zij het beste voor je naaste kunnen zorgen. Zijn er dingen waar je naaste erg van houdt, of juist een hekel aan heeft? Wat te doen in geval van nood? Belangenvereniging voor mantelzorgers Mezzo heeft handige checklists gemaakt met bespreekpunten voor de overdracht aan vervangende zorg. 
  • Praat met mensen in je omgeving over hoe het met jou gaat. Vaak staat de zorg zo op de voorgrond, dat je jezelf vergeet.
  • Wacht niet met het regelen van vervangende zorg tot het water je aan de lippen staat. Vaak denk je: ‘Het gaat nu nog wel’, maar hoe eerder jij en je naaste wennen aan extra of alternatieve mogelijkheden voor hulp, hoe minder snel je overbelast raakt. Daarnaast  duurt het vaak een paar weken voordat zorg is geregeld of een vrijwilliger is gevonden.


Meer weten?

Neem jij genoeg tijd voor jezelf? Doe de test op de website van Mezzo, belangenvereniging voor mantelzorgers.

In de Respijtwijzer (de wegwijzer voor vervangende zorg) vind je informatie over mogelijkheden om  zorg over te dragen. Meer vragen als mantelzorger: kijk op Mantelzorgutrecht

Geen toegang tot het internet? Neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg Utrecht via tel. nr. 030 236 17 40 (bij geen gehoor spreek de voicemail in)


Hulp nodig?

Je kunt terecht bij het buurtteam in jouw buurt

Een aantal organisaties biedt ondersteuning juist voor kinderen met een beperking.

Logeerhuizen
In Utrecht en omgeving zijn enkele logeerhuizen waar kinderen onder professionele begeleiding veilig en prettig kunnen logeren. Er is extra aandacht, de juiste zorg, en veel gelegenheid om met andere kinderen te spelen. Gedurende de logeertijd van het kind kunnen de ouders even 'bijtanken'. Zo kunnen zij de zorg thuis langer volhouden en heeft het kind een vertrouwde logeerplek. Een overzicht van de logeerhuizen vind je op U Gids.
 
Vrijwilligers aan huis
Je kunt ook ondersteuning krijgen van een getrainde vrijwilliger die regelmatig iets gezelligs onderneemt met je kind, waardoor je kind een leuke middag heeft en jij even tijd voor jezelf hebt. Voor deze ondersteuning kun je terecht bij Handjehelpen.

Op vakantie /  er even uit
Stichting Wielewaal organiseert vakantiedagopvang (kinderthemaweken), logeerweekenden en groepsvakanties voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. De activiteiten worden begeleid door enthousiaste vrijwilligers.

Ook zorgboerderijen of gespecialiseerde kinderopvang kunnen helpen om je kind een fijne ontspanningsplek te bieden en je gezin wat lucht te geven. Op www.regelhulp.nl vind je meer informatie over verschillende soorten opvang en hoe die worden gefinancierd. Allerlei aanbieders vind je op Sociale Kaart Nederland.

 

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te kunnen stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord