De zorg even overdragen

Waarom overdragen?
Als je voor je naaste wilt blijven zorgen, dan is het belangrijk om af en toe je energie weer op te laden. Wandelen, schilderen, yoga, zwemmen, de stad in, films kijken; iedereen ontspant op zijn of haar eigen manier. Om daar tijd voor te maken, is het belangrijk om de zorg af en toe over te dragen. Je kunt iemand vragen uit je eigen omgeving. Ook zijn er vrijwilligers en professionals die kunnen helpen. Als je het lastig vindt om dat zelf te regelen, dan kan het buurtteam je daar gratis bij helpen.


Wat zijn de mogelijkheden?
Je kunt de zorg overdragen aan:

  • Familie of andere mensen in je omgeving.
  • Vrijwilligers, die daarvoor training en begeleiding hebben gekregen. 
  • Beroepskrachten die aan huis komen, bijvoorbeeld van een thuiszorgorganisatie. Hiervoor heb je een indicatie nodig. Daarvoor ga je naar het buurtteam.
  • Betaalde vervangende mantelzorg, via bedrijven als Mantelaar, Seniorservice of Particulierethuiszorgnederland. Hiervoor heb je geen indicatie nodig, omdat je het zelf betaalt. Vaak kun je de kosten (deels) declareren bij je zorgverzekeraar.
  • Dagbesteding. Degene voor wie je zorgt kan aan activiteiten deelnemen, ook als hij of zij een (ernstige) beperking heeft. Op de website van de gemeente Utrecht vind je meer informatie.
  • Logeeropvang en vakanties: degene voor wie je zorgt kan een paar dagen per week (of ’s nachts) naar een instelling. Ook bieden veel instellingen logeeropvang aan. Voor deze vormen van vervangende zorg heb je een indicatie nodig. Tot slot zijn er diverse organisaties die vakanties aanbieden waar je samen met je verzorgde aan kunt meedoen. Je vindt een overzicht van vakantiemogelijkheden in De Blauwe Gids.
  • In de Respijtwijzer vind je informatie over hoe je de zorg kunt overdragen als je voor een ouder iemand zorgt.

Tips:

  • Bespreek met de mensen die jou vervangen, hoe zij het beste voor je naaste kunnen zorgen. Zijn er dingen waar je naaste erg van houdt, of juist een hekel aan heeft? Wat te doen in geval van nood? Belangenvereniging voor mantelzorgers Mezzo heeft handige checklists gemaakt met bespreekpunten voor de overdracht aan vervangende zorg. 
  • Praat met mensen in je omgeving over hoe het met jou gaat. Vaak staat de zorg zo op de voorgrond, dat je jezelf vergeet.
  • Wacht niet met het regelen van vervangende zorg tot het water je aan de lippen staat. Vaak denk je: ‘Het gaat nu nog wel’, maar hoe eerder jij en je naaste wennen aan extra of alternatieve mogelijkheden voor hulp, hoe minder snel je overbelast raakt. Daarnaast  duurt het vaak een paar weken voordat zorg is geregeld of een vrijwilliger is gevonden.


Meer weten?

Neem jij genoeg tijd voor jezelf? Doe de test op de website van Mezzo, belangenvereniging voor mantelzorgers.

In de Respijtwijzer (de wegwijzer voor vervangende zorg) vind je informatie over mogelijkheden om  zorg over te dragen. Meer vragen als mantelzorger: kijk op Mantelzorgutrecht

Geen toegang tot het internet? Neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg Utrecht via tel. nr. 030 236 17 40 (bij geen gehoor spreek de voicemail in)


Hulp nodig?

Je kunt terecht bij het buurtteam in jouw buurt

Klusjes overdragen
Misschien ben je vaker bij je buurman of vriend om klusjes te doen dan je eigenlijk wilt. Vrijwilligers van de Algemene Hulpdienst van U Centraal  kunnen helpen door bijvoorbeeld boodschappen te doen, te ondersteunen bij de administratie of de tuin te onderhouden. Voorwaarde is dat mensen dat niet zelf kunnen en evenmin de middelen hebben om daar iemand voor te vragen of in te huren.

Gezelschap
Voor mensen die weinig de deur uit komen, kan een week behoorlijk lang zijn. Verschillende organisaties in Utrecht bieden begeleiding en gezelschap door getrainde vrijwilligers. Sommige projecten richten zich op bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld mensen met een psychiatrische beperking. Een overzicht van deze maatjesprojecten vind je op U Gids.  
 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te kunnen stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord