Ben ik een mantelzorger?

Mantelzorg; 20 jaar geleden had nog bijna niemand ervan gehoord. Toch is de zorg voor je zieke naaste al zo oud als de weg naar Rome. Wanneer ben je nu eigenlijk mantelzorger? Of misschien is de vraag: wanneer voel je je mantelzorger?

Zorgen voor je zieke naaste is natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend. Het is goed en fijn om voor je naaste te zorgen. Vaak geeft het mensen voldoening. Niet iedereen heeft behoefte aan dat etiketje mantelzorger. Want zorgen voor iemand in je omgeving, dat doe je toch gewoon? Dat is toch niets bijzonders? Toch kan het bewustzijn dat je mantelzorger bent, helpen om grenzen te stellen en de zorg voor je naaste vol te houden.

Wanneer ben je mantelzorger?
Je bent mantelzorger als je:

  • zorgt voor iemand die extra hulp nodig heeft;
  • dat doet vanuit de band die met je iemand hebt. Het is bijvoorbeeld familie, een vriend of buur;
  • je niet betaald krijgt voor die hulp. (Tenzij degene voor wie je zorgt jou betaalt uit een persoonsgebonden budget);
  • je meer dan 8 uur per week zorg verleent, en/of langer dan drie maanden.

Er is ook een 3-minuten check waaruit blijkt of er sprake is van een mantelzorgsituatie.

In Nederland geven ruim vier miljoen mensen mantelzorg. Ongeveer een half miljoen mensen doen dat meer dan 8 uur per week en langer dan drie maanden. Ongeveer 400.000 mensen ervaren een zware belasting door de mantelzorgtaken. Dat gevoel van belasting heeft niet alleen te maken met de tijd die mensen kwijt zijn aan het zorgen. Vaak ben je als mantelzorger ook in je hoofd veel bezig met de zorgsituatie en ook dat kost veel energie.

Jong en mantelzorger zijn, gebeurt dat ook?
Ja, dat gebeurt heel vaak. Eén op de vier kinderen groeit op in een gezin waar iemand een chronische ziekte, beperking of verslaving heeft. Als kind ben je dan niet altijd actief aan het zorgen. Wel heeft de situatie invloed op hoe je opgroeit en kan het zijn dat je later meer risico loopt om zelf gezondheidsproblemen te krijgen. Kijk op de website van MantelzorgNL voor meer informatie. 

De grens tussen gewoon opvoeden en extra zorg
Elke ouder biedt ondersteuning aan een opgroeiend kind. Als je kind een chronische ziekte of beperking heeft, heb je te maken met extra taken, extra vragen, extra zorg. In veel gevallen zal je die mantelzorg tot in lengte van jaren blijven bieden. Wat heb je nodig om die extra behoeftes van je kind te combineren met je gezin, je werk, je eigen leven? Daarover lees je meer op deze website, onder meer bij Mantelzorger in balans.

En nu?
Op deze website vind je allerlei informatie om de zorg beter te kunnen volhouden. Je kunt je gratis inschrijven bij Mantelzorg Utrecht, dan blijf je op de hoogte van nieuws en activiteiten voor mantelzorgers in Utrecht. Je kunt een cursus volgen, of deelnemen aan een gespreksgroep, zodat je kennis kunt opdoen en ervaringen kunt delen met andere mantelzorgers. En wil je even stoom afblazen of heb je behoefte aan advies, dan kun je met je vragen terecht bij het Buurtteam in jouw wijk. Ook kan je huisarts, of de POH (praktijkondersteuner huisarts) je een luisterend oor en ondersteuning bieden.

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te kunnen stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord