Misschien heb je het gevoel dat jouw zelfstandigheid in de knel komt. Of dat je door je mantelzorg (te) weinig aan je eigen leven toe komt. Als je het idee hebt dat je altijd moet klaarstaan, kunnen je sociale contacten verminderen of helemaal wegvallen. Het is voor veel mensen lastig om de mantelzorg te combineren met de eigen bezigheden, het eigen leven. Sommigen overwegen om hun baan op te zeggen omdat ze het steeds moeilijker kunnen combineren met de mantelzorg.

Vergroot je Veerkracht
Bij Mantelzorg Utrecht bieden wij de cursus Vergroot je Veerkracht.
Deze cursus is iets voor jou als je wilt:

• Weten waar je hulp en steun kunt krijgen?
• Horen wat andere mantelzorgers helpt?
• Leren ontspannen?
• Leren hoe je minder kunt piekeren?
• Kijken naar wat er wél kan?

Aanmelden voor de training en informatie gaat via Pia Putman:
Tel 06 10 78 00 19
Email p.putman@mantelzorgutrecht.nl
Informatie over de training: Folder

Combineren met werk
Combineer je als mantelzorger je zorgtaken met een betaalde baan? Dan ben je niet de enige: één op de zes werknemers doet dit, in de zorgsector zelfs één op de vier. De combinatie van werk en zorg is voor veel mensen lastig. Bijvoorbeeld omdat zorgtaken en werktijden elkaar overlappen. En omdat het veel energie kost. Hieronder staat een aantal tips om de combinatie van werk en mantelzorg makkelijker te maken.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • zorgverlof opnemen
  • werktijden of aantal uren aanpassen
  • meer thuiswerken
  • overuren sparen voor onverwachte zorgsituaties
  • afspraken maken om bijvoorbeeld op het werk te kunnen bellen met degene die je verzorgt of met zorgverleners
  • regeltaken uitbesteden, bijvoorbeeld aan een consulent mantelzorgondersteuning of een mantelzorgmakelaar.


Combineren met vrije tijd

Langere tijd mantelzorg geven gaat alleen goed als je ook goed voor jezelf zorgt. Neem voldoende tijd om te ontspannen. Het helpt om op te schrijven hoeveel tijd je besteedt aan zorgtaken, werk en overige activiteiten. Dan kun je vervolgens bepalen wat belangrijk is, keuzes maken en soms nee zeggen. Als je dit lastig vindt, dan kun je dit oefenen in trainingen en workshops over timemanagement, mindfulness en assertiviteit.

Combineren met het gezin
Hoe lastig het soms is, voor jou en je gezinsleden is het nodig dat je ook voldoende tijd besteedt aan het gezin. Ook hier geldt: ga met elkaar in gesprek en neem daar af en toe de tijd voor. Je partner en kinderen begrijpen dat je een periode weinig tijd hebt, als je hen uitlegt hoe de situatie in elkaar zit. Opgroeien in een gezin met zorg heeft invloed op kinderen. Op de website van Mantelzorg.nl staat meer informatie over jonge mantelzorgers. Het boek 'Risicokind of evenwichtskunstenaar' van Elize Lam kan je inzicht bieden in wat kinderen in een mantelzorgsituatie meemaken.


 Tips

Praat erover
Vertel collega’s over je situatie. Ook als je werk en privé liever gescheiden houdt. Als je collega’s weten dat je ook een zorgtaak hebt, zullen ze begrijpen dat je soms moe bent, of dingen moet regelen. Praat ook met je werkgever of leidinggevende. Een goede werkgever waardeert je inspanning om te voorkomen dat je na verloop van tijd gaat uitvallen. Vaak zijn er mogelijkheden om je werk en de mantelzorg op elkaar af te stemmen. Denk aan het aanpassen van werktijden, het sparen van overuren of het opnemen van zorgverlof.

Stel grenzen
Soms is het nodig om ‘nee’ te zeggen. Loopt je agenda helemaal vol? Stel dan grenzen aan wat je doet. Dat geldt zowel in het werk als in de taak als mantelzorger. En: trek op tijd aan de bel. Wacht niet tot je overbelast bent, want een burn-out ligt op de loer. Voorkomen is beter dan genezen! Degene voor wie je zorgt heeft jou fit nodig en ook je eventuele werkgever heeft liever een fitte medewerker dan een oververmoeide.

Vraag ook zelf om hulp
Je hoeft niet alles zelf te doen. Vraag mensen uit je eigen omgeving om te helpen met de zorgtaak. Een keer koken of de was doen: het zijn kleine bijdragen die jou tijd besparen. Ook buiten je eigen netwerk zijn er mogelijkheden voor ondersteuning. Denk aan een oppas- of bezoekservice. Je kunt vrijwilligers inschakelen voor kleine klusjes. Een zorghotel of logeerhuis nemen tijdelijk de zorg uit handen.

Een eerste stap kan zijn om mee te doen met een lotgenotengroep of cursus voor mantelzorgers. Je krijgt informatie over bijvoorbeeld het ziektebeeld van je naaste en deelt je ervaringen met andere deelnemers. Daar hebben jij en de anderen beiden wat aan. Een individueel gesprek met een hulpverlener kan natuurlijk ook altijd. Hiervoor kun je terecht bij het Buurtteam bij jou in de buurt. Bij Mantelzorg Utrecht kun je je aanmelden voor informatie over de diverse mogelijkheden.

Meer weten?

  • Op de website van belangenvereniging voor mantelzorgers MantelzorgNL vind je praktische informatie en adressen voor hulp. Ook kun je hier een test doen om te ontdekken hoe je beter voor jezelf kan zorgen. 
  • Kijk ook eens op www.mantelzorgpower.nl. Dit platform ondersteunt werkende mantelzorgers met informatie en inspiratie. Je vindt hier ook tests en oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. 
  • Op U Gids vind je uitleg en adressen over de diverse vormen van vervangende zorg (respijtzorg) in de regio Utrecht
  • Welke valkuilen moet je zien te vermijden als je werk en mantelzorg combineert? Op de website van MantelzorgNL vind je veel voorkomende valkuilen en tips.
  • Veel tips en informatie is te vinden op de website www.werkenmantelzorg.nl. Wijs ook je werkgever op deze site.  
  • Op Alles Zelf zijn ook voor regio Utrecht allerlei diensten te vinden, die het mogelijk maken langer en beter zelfstandig te wonen. Tot op hoge leeftijd.


Hulp nodig?

Je kunt voor praktische informatie of ondersteuning terecht bij het Buurtteam in jouw buurt.

Zorg voor iemand met een psychische aandoening
Voor steun en tips voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid kunt u kijken op de website naasteninkracht.nl.

 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te kunnen stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord