Ik ondersteun mantelzorgers

Als beroepskracht kun je voor mantelzorgers echt het verschil maken. Soms gewoon door te vragen: hoe gaat het nou met u?

Hoe kun je het leven van mantelzorgers gemakkelijker maken? Hoe kun je signaleren of de belasting te zwaar wordt? Op deze pagina vind je meer informatie over hoe je mantelzorgers beter kunt ondersteunen.


Mantelzorgondersteuning als beleid

Steeds meer zorgverleners worden zich bewust van het belang om oog voor mantelzorgers te hebben en goed met mantelzorgers samen te werken. Een voorbeeld hiervan vind je bij AxionContinu en het Bartholomeus Gasthuis. Of bij het Familiebeleid van Altrecht. Heeft jouw werkgever in zorg en welzijn nog geen beleid om samen te werken met mantelzorgers? Mantelzorg Utrecht kan je werkgever adviseren over mantelzorgbeleid. Ook kun je als werkgever ernaar streven om de mantelzorgers in je eigen organisatie beter te faciliteren en een erkenning als mantelzorgvriendelijke werkgever te behalen.


Tests en meetinstrumenten

Wanneer wordt een elastiekje zo ver uitgerekt dat het breekt? Het kan lastig zijn om te bepalen wanneer de draagkracht en de draaglast van een mantelzorger te veel uit balans raken. Op internet zijn diverse tests of meetinstrumenten beschikbaar:


Jonge mantelzorgers
Eén op de vier kinderen groeit op in een gezin waar iemand chronisch ziek is of een beperking of verslaving heeft. Dat heeft invloed op hoe kinderen opgroeien en kan in hun latere leven tot problemen leiden. Vaak willen jonge mantelzorgers hun omgeving niet met nog meer zorgen opzadelen en blijven hun zorgen verborgen. Als professional kun jij 'de belangrijke ander' zijn voor een jongere; iemand bij ze wel hun verhaal doen, zodat de situatie mogelijk kan veranderen. In de handreiking Opgroeien met zorg zie je wel verschil je kunt maken in het leven van jonge mantelzorgers. 


Training, scholing en consultatie

Mantelzorg Utrecht traint Utrechtse beroepskrachten in mantelzorgondersteuning. Heb je een moeilijke casus? Wil je een groep collega’s scholen in mantelzorgondersteuning? Of wil je als beroepskracht op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen, gewijzigde wetgeving en nieuwe voorzieningen? Neem dan contact op met Mantelzorg Utrecht. Daar vind je ook meer informatie over trainingen aan mantelzorgers die Mantelzorg Utrecht geeft in samenwerking met professionals. Tot slot kun je MantelMaggezien gratis lezen en verspreiden. Dat is een halfjaarlijks magazine met nieuws en achtergronden voor Utrechtse mantelzorgers.


Meer weten

Onderstaande landelijke sites bieden veel diepgaande informatie over mantelzorgondersteuning.
www.expertisecentrummantelzorg.nl
www.mantelzorg.nl
www.vilans.nl
(Lokale) regels en voorzieningen vind je ook op U Gids.

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te kunnen stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord